Od detoxikace ke zdravé kondici

08.01.2015 21:01

Detoxikace organismu je celková očista těla od nahromaděných jedovatých látek (toxinů). Tyto látky jsou různého původu od mikroorganismů, parazitů až po látky chemické podstaty.Dostávají se do organismu jedince vdechováním, přijímáním potravy, nadužíváním léků, stykem s kontaminovanými předměty apod. Je takřka nemožné se jim vyhnout,  je však možné se jich průběžně zbavovat pravidelnou očistou.

    Co jsou to toxiny a kde se v organismu berou?

 

1193477_delicious_pasta_1Toxiny jsou jedovaté látky, které jsou produkovány nahromaděnými mikroorganismy a chemickými látkami v těle. Z toho vyplývá, že člověk, který má v těle nahromaděné toxické látky, je vpodstatě uvnitř svého těla otráven (intoxikován). Lidé každodenně přichází do styku se spoustou takových látek, a při běžných činnostech jako je dýchání, jídlo, práce i zábava přijímají tyto neviditelné škůdce do svého organismu. Stále se zvyšující znečištění přírody tomu napomáhá. V normálním případě je člověk schopen žít v určité symbióze s některými mikroorganismy, jejich přebytek eliminovat a vylučovat z těla přirozenou cestou ven. Pokud se však přemnoží, je zaděláno na problém.

    Jaká jsou rizika nahromadění toxinů v těle?

Fotolia_143451_Subscription_L

Rizika přítomnosti jedovatých látek v organismu vedou dříve či později poruchám zdraví. Nemoc není vždy rýma apod., ale je to jakákoliv disbalance (nerovnováha) v organismu člověka. Pokud trvá delší dobu, působí na oslabení imunity a vznik různých, často chronických (i velmi vážných) chorob. Je to vlastně takový začarovaný kruh. Zamoření organismu toxiny může být jednou z prvotních příčin nemocí. Dalo by se to zjednodušeně vyjádřit asi takto:

Intoxikace  =  snížení obranyschopnosti =  větší předpoklad nemocí
 
 
Kde se v těle hromadí nejvíc toxických látek?
 
Toxiny mohou působit všude v organismu, jsou roznášeny krevním řečištěm, lymfou apod. Jsou však místa, kde se hromadí odpadní látky a tam je největší koncentrace toxinů.
  • Fotolia_3814147_Subscription_LStřeva. Zakončením trávicího procesu je pravidelné vylučování odpadních látek stolicí. Je to nepopulární a pro většinu velmi diskrétní téma. Nicméně vylučování je přirozené a pro život a zdraví každého jedince důležité. Špatná skladba jídelníčku, hektický život, nesprávné vyprazdňovací návyky, nedostatek pohybu aj. působí na ukládání a hromadění toxických shluků uvnitř střev. Dalo by se to vyjádřit tak, že jsou střeva oblepena nestrávenými zbytky potravy, které za hnilobného procesu vylučují do krve spoustu jedovatých látek.
  • Ledviny. Ledviny fungují jako filtr. Jsou také jedním z vylučovacích orgánů. Jako takové pomáhají lidem zbavovat se nepotřebných látek. Pokud však člověk zatěžuje ledviny přílišným pitím alkoholu, kávy apod., ledviny jsou oslabeny a toxické látky se v nich hromadí. Nedostatečný pitný režim celý proces ještě komplikuje.
  • Fotolia_8543921_Subscription_LVnitřní orgány. Vnitřní orgány jako např. játra, slezina a plíce mohou zachytávat jedovaté látky, jejich hromaděním se poškozuje nejen tento orgán, ale celý organismus.
  • Lymfatické uzliny. Tok lymfy roznáší různé potřebné živiny, ale i toxiny, které se pak mohou hromadit v lymfatických uzlinách. Jsou pak zvětšené a někdy i bolestivé na dotek a signalizují, že v těle není vše, tak jak má být.
  • Klouby. I klouby mohou být sběračem toxických látek. Pokud není organismus očištěn, může se to odrazit v bolesti a degeneraci kloubu.

    Dobrá Řešení!:

Očistné kůry. Očistné kůry obsahují aktivní přírodní látky, které přirozeným způsobem vyčistí organismus od toxinů různého druhu. Jsou to různé bylinné čaje, šťávy, tablety na rostlinné bázi apod. Mezi nejznámější očistné prostředky patří šťáva z aloe vera. (Více o účincích zdeTIP: www.zazracnacitronovakura.cz

 

Půsty a očistné dny. Krátkodobá záležitost, kdy člověk nepřijímá potravu, nebo jen její omezené množství (např. ovoce nebo zeleninu). Je to jeden z možných prostředků, jak odlehčit organismu, který se nemusí starat o zpracovávání potravy a může se zaměřit na regeneraci těla.Nejvhodnější doba je počas úplňku, kdy tělo přirozeně odbourává množství "nepotřebného materiálu". 

 

Detoxikační bylinky. Dokonalá buněčná regenerace! Více tady.

 

Zelené 'kokteily': Štávy, smoohties, mladý ječmen, spirulina... Lahodné a osvěžující, výživné, protože do jednoho drinku můžete umixovat velké množství minerály-nabitých zelených listů, co by jste možná jinak najednou nedali ;) A taky pomáhají s úpravou váhy tím, že:

1) Redukují chuť na nezdravé potraviny tím, že svému tělu dodají živiny, které tělo "schání"

2 ) Zasytí, takže nebudete pociťovat hlad  na méně-hodnotné potraviny

3 ) Jsou rychlé a snadné , takže je lehké si osvojit takto zdravý návyk dlouhodobě

 

       

 

Vláknina: Celosvětový výzkum odhalil, že vláknina má prověřené schopnosti regulovat tělesnou hmotnost a hladinu naší energie a dokáže snižovat výskyt závažných onemocnění, jako jsou srdeční nemoci, některé druhy rakoviny a cukrovka.

Vláknina je základní živinou, která má být obsažena v našem každodenním jídelníčku. 

 

Její účinky: 

 

    * Má vliv na trávení a vstřebávání sacharidů (cukrů) v tenkém střevě

    * Reguluje vstřebávání tuků a cholesterolu v tenkém střevě

    * Ředí toxický obsah střeva
 
    * Upravuje rychlost průchodu tráveniny trávicím ústrojím
 
    * Ovlivňuje vstřebávání vitaminů a minerálních látek
 
A kde ji najdeme? Hlavně v ovoci a zelenině, ovesných vločkách, celozrnní rýže, pohánce, cizrně, avokádu, chia semínkách, lňu, mandlích... ale i v doplncích jako psylium nebo maracuji.

 

Pohyb, sport.  

Každý den nejméňe 30 min vámi vybraného oblíbeného pohybu. 

 

                                      

 

Pohyb jse život a stagnace znamená smrt! Hnací motor veškerého pohybu je náš svalový systém. Svaly zajišťují že krev, míza a ostatní tělní tekutiny jsou transportovány po těle a podporují funkci srdce. Pohyby těla jsou pro srdce prospěšné. Pohyb stimuluje oběh a tím se naše "potrubí proplachuje", všechny buňky se zásobí kyslíem, všechny živiny se dostanou do "místa práce", detoxikační orgány fungují na nejvyšší výkon a tvoří se všechny nezbytné hormony a enzymy. Pokud však žádný pohyb není, srdce bude jednoduše udržovat nejzákladnější rytmus - je smutné, že s tímto stavem dnes mnoho lidí žije a ani o tom neví. Pokud nežijete aktivním životem, vašemu tělu se dostává nouzových zásob a buňky "lapají po dechu." Mnoho závažných oněmocnění (jako oběhové problémy, bolesti hlavy, impotence a nespavost) pochází ze špatného zásobení kyslíkem. Pro dostatek kyslíku potřebujeme také vodu.

 

Co přináší pohyb:

Kromě formování postavy a posilování pohybového aparátu jde především o následující účinky:

  • - PEVNOST KOSTÍ:

Pevnost a stabilita kostí není závislá jen na obsahu minerálů, ale i na okolní svalové hmotě. Při každé kontrakci svalu je zatěžována i příslušná kost, což ji opět posiluje. Pomocí nedávno zkonstruovaných měřičů hustoty kostní dřeně a speciálního počítačového programu je možné přesně zjistit i hustotu svalové tkáně v nějrůznějších částech těla. Tam, kde jsou svaly nedostatečně vyvinuté nebo ochablé, je možné je systematicky a cíleně vybudovat.

 

  • - REGULACE INZULINU:

Svaly dokáží měnit krevní cukr v energii. Jejich aktivací lze snížit krevní obsahu cukru a účinně tak předcházet diabetes.

 

  • - SNÍŽENÍ KREVNÍHO TLAKU:

Svaly vyplavují monoxidy dusíku, který přispívá k rozšíření krevních cest. Zvýšený krevní tlak tak může být normalizován.

  •  
  • - PODPORA MOZKOVÉ ČINNOSTI:

Věda jednoznačně vyvrátila škodolibé úsloví, že "člověk má buď svaly, nebo mozek". Renomovaný ústav výzkumu mozkové činnosti v Kodani potvrdil domněnku, že aktivované svaly uvolňují látky podporujcící růstové faktory v mozku. Stářím podmíněné snížení mozkové aktivity může být silovým tréninkem výrazně přibrzděno.

  •  
  • - POSÍLENÍ IMUNITNÍHO SYSTÉMU:

Systematicky zatěžované svaly produkují látky, které snižují zánětlivost a chrání buňky před poškozením. Zvyšuje se tak obranyschopnost celého organismu.

 

 

Pitný režim.  Člověk by měl vypít 0,4 dcal čisté vody na 1 kg váhy, a to 2/3 do cca 13hod a 1/3 do 19hod. Tělo miminek obsahuje až 75 % vody, ale její množství bude s věkem postupně klesat. Bohužel není neobvyklého najít dospělé osoby s množstvím vody pod 50 %. Voda je hlavním transportním prostředkem nejen pro všechny materiály vyžadované buňkami, ale také pro všechny buňečné odpadné látky. Pokud dopravní síť, kterým je náš lymfatický systém, diky nedostatku vody nefunguje správně, odpad není odváděn a zůstává. Usazeniny se také mohou hromadit v krevních cévách po delší dobu, dokud jednoho dne nevyvolají srdeční infarkt, mrtvici nebo plícní embolii. 

"Chronický nedostatek vody v těle způsobuje většinu nemocí lidského těla." Dr. Fereydoon Batmanghelidj

 Když máme v těle nedostatek vody, ztrácíme naší spojitost s životně důležitou látkou a výsledkem je stres v tělních systémech. Všechny kapaliny těla budou zasaženy, přenos informace se omezí a my už nebudeme moci správně fungovat ve všech ohledech. Bez dostatečného množství vody naše tělo kapalině nedovolí, aby nás vyživovala a podporovala. 

 

"Voda přichází vzhůru ze země, voda přichází dolů z oblohy. Voda vchází do našich těl, voda z našich těl i vychází. Všechen život souvisí s vodou. Příroda mluví sama se sebou prostřednictvím vody. Jsme ve vodě zrozeni. Voda nás tvoří." - Tom Bliue Wolf

 

PIJTE VODU, ABYJSTE PODPOŘILI SVÉ ZDRAVÍ!

 

Strava plná enzymů. Raw food, neboli živá strava, syrová strava či vitariánství je způsob výživy, při kterém se potraviny konzumují v jejich přirozené podobě, tedy tak, jak nám je naservírovala Matka země. Základem raw food jsou především rostlinné zdroje jako zelenina, ovoce, semínka, ořechy, řasy, obiloviny a luštěniny, které se konzumují čerstvé, naklíčené či tepelně upravené do 42-45° C, aby v nich zůstaly zachovány veškeré cenné látky. Nad touto hranicí se již ničí enzymy, které jsou pilířem pro veškeré procesy v organismu, tedy pro život. Trávicí enzymy štěpí potravu na jednodušší složky, které jsou poté využity ke stavbě těla nebo jako zdroj energie. Pokud je tělu nedodáme prostřednictvím stravy, je nuceno vyrobit si je samo, čímž se připravíme o energii, která by jinak byla využita k regeneraci.

 

Navíc převaha tepelně zpracovaných, rafinovaných a chemicky konzervovaných potravin v jídelníčku je příčinou překyselení organismu a bezprostředně po požití takového jídla dochází v krvi k leukocytóze - zvýšení počtu bílých krvinek, které jsou důležitou součástí našeho imunitního systému. Tato neustálá mobilizace imunitní systém vyčerpává a oslabuje. Principem živé stravy je tedy dopřát tělu přirozené kvalitní potraviny, a zajistit si tak přísun živin, vitamínů, minerálů, enzymů, antioxidantů a dalších prospěšných látek, abychom mohli využít jeho potenciál naplno a těšili se pevnému zdraví.

 

Jak zařadit živou stravu do svého jídelníčku?

Naprosto jednoduše! Začněte konzumovat více čerstvého sezónního ovoce, zeleniny a bylin během dne, ke snídani si připravte koktejl obohacený superpotravinami, který Vás perfektně nastartuje do nového dne, nahraďte těstoviny cuketovými špagetami, jež si vytvoříte pomocí spiralizéru, zkuste si nechat vyklíčit fazole mungo či adzuki, které jsou úžasné do salátů, v zimě si užívejte kvašené zeleniny a celoročně si dopřejte nepřekonatelné čerstvé zeleninové a ovocné šťávy, anebo zkuste tyto chutné recepty. :-)

 

Superpotraviny - kvalita nabitá uzdravujícími účinky. Více tady!

 

Dýchání, pomalé, vědomé, hluboké nádechy a výdechy dodávají buňkám potřebný kyslík a mění dokonce krev na zásaditou.  Nejlepší je to ve spojení s pohybem na čerstvém vzduchu, nejlépe v přírodě. 

Prodýchejte se ke zdraví!

 

SPÁNEK! 

 

Dobrý spánek tvoří další z pilířů zdraví. Spánek je nutným předpokladem toho, abychom neonemocněli a netrpěli únavou. Ve spánku, který je jistou formou meditace, obnovujeme svou životní sílu a „strávení" denních zážitků. Pokud se nám nepodaří získat kvalitní spánek, můžeme zažívat nárůst podrážděnosti a nedostatku pozornosti. Poznání a řešení problémů se stěžuje. Prahy bolesti se sníží. Deprivace v oblasti spánku může vést taky k depresím. Spánek je proto potřebný pro regeneraci mysli, neboť tělo načerpává sílu i z hluboké meditace.

Dle orgánových hodin je v době od 21.00 – 23.00 aktivní „trojitý ohřívač“ (letní čas + 1 hod) Setkat se můžete i s pojmem „tři zářiče“, dle tradiční čínské medicíny jde o trojité řídící centrum organismu, jež je zodpovědné za správné proudění životodárné energie čchi.

V tuto dobu nastává zklidnění, tělo se připravuje na spánek. Klesá tlak a teplota. Mozek má často snahu krátce před usnutím zhodnotit průběh dne. Nic už nejezte a nekuřte, relaxujte, rozjímejte.

"Mozek má jen omezenou energii, kterou má k dispozici, a zdá se, že si musí vybrat mezi dvěma různými funkčními stavy - být vzhůru a vědomí, nebo spát a čistit. Můžete o tom přemýšlet jako o domácí párty: můžete buď bavit hosté nebo uklízet dům, ale nemůžete dělat obojí najednou." Dr. Nedergaard

Dopřejte si proto vydatný spánek v tichém a klidném prostředí, spánek obnovuje síly a brání postupnému vyčerpání, změnám nálad a tím emočnímu přejídání zvláště sladkostí.

 

Během klidného spánku, pleť tvoří nové buňky dvakrát tak rychle jako v době, kdy jsme vzhůru. Spánek je tedy i na krásu!

• Choďte spát mezi kolem 22 hodiny (nejpozději ve 23 hodin).

• Masáž chodidel a hlavy večer navozuje vydatný spánek, použijte teplý kvalitní sezamový olej.

• Vyvarujte se kofeinu a kouření zejm. po 15 hod.

• K spánku přispívá jóga, meditace, relaxační hudba.

• Jezte menší množství lehce stravitelného jídla nejpozději 3 hodiny před spaním. 

• Heřmánkový čaj s Tulsi podporuje spánek.

• Před spaním můžete provést 10 minutovou koupel nohou v teplé vodě s ručníkem na hlavě namočeným v teplé vodě.

 

SAUNOVÁNÍ!

 

INFRAČERVENÁ SAUNA (IS) je v podstatě neinvazivní, neléková forma světelné terapie, která dokáže prostupovat do těla asi 7cm hluboko, zahřívat svalovou tkáň a dokonce i vnitřní orgány, aniž by docházelo k přehřívání okolního vzduchu. Celý proces napomáhá odbourávat užité léky, alkohol, nikotin nebo jiné karcinogeny, přetrvávající v krevním oběhu. Sauny ale také slouží ke snižování váhy, odstraňování stresu a k posilování imunitního systému.

Na rozdíl od tradičních saun, využívajících horký vzduch nebo páru, ohřívače v IS vyzařují radiační teplo, přímo absorbované tělem. Tam, kde tradiční sauna pomáhá tělu, aby vylučovalo pot složený cca z 97% vody a 3% odpadních látek IS tělu pomáhá vylučovat 80% vody plus 20% odpadních látek a toxinů.

 

A hlavně, zpomalte, relaxujte, smějte se, a budete déle štastně žít ~ ;-)

 

Zpět

Novinky Živého potěšení

Zde se můžete přihlásit k odběru:

© 2015 Všechna práva vyhrazena David Šubrt