Síla kvality

11.11.2013 20:27

„Objev nového jídla udělá více pro lidské štěstí než objev nové hvězdy.“ – Jean Brillat-Savarin

Největší a nejnaléhavější nutriční otázka naší doby – co bych měl jíst? – se potkává s nejvíce matoucími a rozporuplnými odpovědi. Naštěstí mám velice praktické doporučení na to, jak se můžete stát svým vlastním dietním expertem a být si jist skvělými volbami, ne-li nejlepším nutričním výběrem. Pokud mě dáte tu čest být vaším osobním nutričním poradcem a pokud byste se zeptali: „Jaká je nejjednodušší nutriční strategie, která mi přinese největší užitek za rozumné peníze, zlepší mé zdraví a váhu víc než jakákoli jiná změna a bude mít pozitivní dopad na životy druhých a samotné Zemi…? - pak vám poskytuji tady návod, který doporučuji následovat: Zvyšte kvalitu vašeho jídla.

Kvalita je všechno. V každé větší nutriční studii, ve které se srovnávala strava v industrializovaných národech – ty zahrnují nejvíce rafinované, masově produkované a nekvalitní potraviny – s dietami tradičních kultur – čerstvé, celé, místně pěstované a živé potraviny – těm na tradiční stravě se dařilo výrazně lépe v každé větší zdravotní oblasti. Zvyšte kvalitu vašeho jídla a zvýšíte svůj metabolizmus.

Kvalita zahrnuje všechno z následujících: skutečná, čerstvá, organická, gurmánská, řemeslně pěstovaná s láskou, domácí, místně vyprodukovaná, bohatá na živiny, s nízkou toxicitou od lidí vytvořenou, pěstovaná a uváděná na trh s čestností a poctivostí, chutná a plna autentické chuti, místo biochemických nebo umělých příchutí, které maskují absenci živin a vitality.

Kvalita znamená, že péče a vědomí pronikají jídlo – a že jídlo samotné má příběh k vyprávění.

Jak je to s automobily nebo zbožím dlouhodobé spotřeby, tak i s jídlem: dostanete, za co si zaplatíte. Očekávali byste, že auto vyrobené z nejlevnějších dílů, narychlo sestavených a navržených bez jakékoli péče pro potřeby řidiče, vám může zabezpečit jízdu vašeho života?

Věda nemá způsob, jak měřit hodnotu a vliv kvality jídla na lidské tělo, protože se pořád nacházíme na školícím poli v nutričním podnikání, a můžeme jenom manévrovat kolem nutričních hodnot. Kdyby odborníci na výživu stanovili zákon o tom, jak se hodnota potravin ukazuje v jeho nutričním profilu, bude to znít příliš vědecky. A kromě toho, toto opatření ohledem posouzení pravé kvality jídla bude žalostně omezené a vědecky neúplné. Když umění a mistrovství jídla bude konečně povýšeno na jeho pravé místo, pak bude věda mluvit s větší moudrostí a jasností.

O čem tady mluvím, není tolik o odlišném způsobe vidění potravin a výživy, jako je o zcela novém přístupu ke světu a našem místě v něm.

Když věda studuje potravu, výživu nebo doplněk výživy, málokdy hledí na kvalitu. To je jedním ze skrytých důvodu, proč jsou výsledky studií často v konfliktu a proč jsme pořád krmeni protichůdnými zprávy ohledem jedení.

Je tu ještě jeden velmi důležitý důvod pro výběr vysoce kvalitních potravin, které mnozí odborníci mají tendenci přehlížet, a ten si zaslouží naši pozornost, pokud sledujete svou váhu: Čím horší je kvalita jídla, tím více množství budeme konzumovat.

Problém s přejídáním v našem národě není v tom, že je něco s naší kolektivní silou vůle v nepořádku. Ano, mnozí z nás jedí příliš mnoho. Ale jíme tak do značné míry proto, že naše jídlo je nutričně – hodnotově nedostatečné. Postrádá vitaminy, minerály, enzymy a všechny ty neobjevené x-faktory a energie, které potřebujeme. Mozek dobře vnímá tento nedostatek a moudře reaguje na tuto absenci vitální chemie tím, že nás předurčuje k výběru nejrozumnější strategie přežití: jez více jídla. Pokud by film nebo party, které se účastníš, postrádali podstatu, odešli byste s pocitem nenaplněnosti a touhou zažít víc: a je to stejné s jídlem.

Výběrem čerstvých, celých, organických potravin bude vaše strava výživnější. To proto, že čerstvé biopotraviny mají více vitamínů a minerálů než jejich anorganické a masově vyráběné protějšky. Mají také méně umělých látek, jako například pesticidy a herbicidy, které působí jako anti-živiny a původci chorob. Organické, v tomto případě, znamená ‚skutečné‘.

Samozřejmě, je snadné se stát apatickými při poslouchání nekonečných zpráv o karcinogenech v naší stravě, o nebezpečí sacharidů nebo o rtuti v rybách. Lidi často bědují, jak je pro nás všechno špatné, ale teď máte v rukou silný nástroj, který vám pomůže v tomto nutričním zmatku:

Bez ohledu na to, jaké potraviny jíte, vybírejte si nejvyšší kvalitu ve vybrané verzi jídla.

To vám dá nejlepší pravděpodobnost, že potraviny budou zdravější, ať už budete jíst slaninu, banány, chléb nebo narozeninový dort. Ano, kvalitní potraviny jsou rozhodně dražší. Ale tohle je skutečné zdravotní pojištění. Je to váš život, o kterém mluvíme, vás a vašich milovaných, které krmíte.

Čerpáno a přeloženo z webu: www.psychologyofeating.com

Článek pro Živé Potěšení připravila Simona Čelárová - Kouč výživové psychologie, sexuological bodyworker, cestovatelka a původem Slovenka žijící 14. rokem v Praze. Má ráda wellness, meditace, přírodu, vzdělávání a zábavu a osvobozující přístup k životu. Najdete ji i na Facebooku.

 

 

k pro Živé Potěšení připravila Simona Čelárová

Kouč výživové psychologie, sexuological bodyworker, cestovatelka a původem Slovenka žijící 14. rokem v Praze. Má ráda wellness, meditace, přírodu, vzdělávání a zábavu a osvobozující přístup k životu. Najdete jí i na Facebooku.

 

Zpět

Novinky Živého potěšení

Zde se můžete přihlásit k odběru:

© 2015 Všechna práva vyhrazena David Šubrt