10 nejzdravějších semen na zemi

24.09.2013 17:27

Semena většinou obsahují spoustu zdraví prospěšných látek, ale je nutné je jíst syrová. Teplo jim nesvědčí, natož pražení. Můžeme je ale namočit, rozemlít nebo udělat z nich kaši. Nepoužívejte k jídlu semena solená nebo potažená cukrem.

1. Chia semena

Jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, bílkovin a antioxidantů, nejbohatším zdrojem omega-3 mastných kyselin. Konzumace může snížit bolest kloubů, pomoci při hubnutí, poskytuje energetickou podporu a ochranu proti závažným onemocněním, jako je cukrovka a srdeční choroby. Semena jsou bezlepková. Zlepšují také funkci mozku, působí antidepresivně, podporují srdce a játra.

2. Konopná semínka

Konopí posiluje imunitu a odstraňuje toxiny. Konzumace semen v jakékoliv formě by mohla pomoci, pokud se lidé špatně hojí. Semena se používají k léčbě nutriční nedostatků při tuberkulóze a poruchách vstřebávání živin. Jsou také vynikajícím zdrojem lehce stravitelných bílkovin. Mají více esenciálních mastných kyselina než len nebo jiné druhy ořechů či olejů. Obsahují perfektní poměr 3:1 Omega-6 kyseliny linolové a Omega-3 kyseliny linolenové pro kardiovaskulární zdraví. Bohatý zdroj fytonutrientů, které chrání vaši imunitu, krevní oběh, tkáně, buňky, orgány, kůži a mitochondrie.

Pozor: technické konopí neobsahuje prakticky žádné množství látky THC.

3. Semena z granátových jablek

Granátová jablka jsou bohatým zdrojem antioxidantů. Proto pomáhají chránit buňky těla před volnými radikály, které způsobují předčasné stárnutí. Granátová jablka mají obzvláště vysoký obsah polyfenolů, které pomáhají snižovat riziko vzniku rakoviny a srdečních chorob. Šťáva má vyšší antioxidační aktivitu než zelený čaj a červené víno. Granátové jablko s jedlými semeny má vysoký obsah vitamínu C a draslíku, nízký obsah kalorií a je také dobrým zdrojem vlákniny, chrání stěny cév před kornatěním. Toto ovoce je také prospěšné pro kosti, snižuje poškození chrupavky u lidí s artritidou, tlumí záněty a potlačuje enzymy, které ničí chrupavky.

4. Lněná semínka

Vláknina z lněných semen potlačuje chuť k jídlu a tak podporuje hubnutí. Semínka obsahují mastnou kyselinu ALA (alfa-linolenová), která má silný protizánětlivý účinek. Prostřednictvím ALA a lignanů se snižuje riziko rakoviny. Lignany pomáhají stabilizovat hladinu hormonů, což zmírňuje příznaky menopauzy a potenciálně může snížit riziko vzniku rakoviny prsu a prostaty. Vláknina lněného semene podporuje funkci střev. Len dále snižuje hladinu cholesterolu v krvi, pomáhá snižovat riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Podrcené lněné semínko poskytuje větší nutriční výhody než celé semeno. Rozdrťte a přidávejte je k cereáliím, do pečiva a koktejlů.

5. Dýňová semínka

Jsou velmi bohatá na bílkoviny, 200 gramů semen uspokojí celodenní potřebu bílkovin. Dýňová semena jsou také dobrým zdrojem vitamínu B a B-6. Je to úspěšný bojovník proti depresím, chemická složka L-tryptofan zlepšuje náladu. Semínka jsou také dobrou prevencí proti ledvinovým kamenům. Kromě toho se tato semínka dokáží vypořádat s parazity, jako jsou tasemnice.

6. Jádra meruňky

Mezi živinami, které jádra meruněk obsahují, je významný vitamín B17, ten napadá rakovinné buňky, a tak může pomoci předejít rakovině. Amygdalin (vitamin B17) je obsažen v mnoha stovkách potravin, ale ty, které jsou mimořádně bohaté na amygdalin, mizí ze západní stravy. 10 až 12 jader denně by mělo být podle biochemika Ernsta Krebse dobrou prevencí proti rakovině.

Meruňky a rakovina? Pozor na otravu! >>>

7. Sezamová semena

Jsou vysoce ceněna pro olej, který je mimořádně odolný proti žluknutí. Nejen, že jsou sezamová semínka velmi dobrým zdrojem manganu a mědi, ale jsou také dobrým zdrojem vápníku, hořčíku, železa, fosforu, vitamínu B1, zinku a vlákniny. Sezamová semínka obsahují sesamin a sesamolin, látky, které snižují úroveň cholesterolu a působí jako prevence vysokého krevního tlaku, také chrání játra před oxidačním poškozením.

8. Slunečnicová semínka

Vynikající zdroj vitamínu E, který neutralizuje v těle volné radikály, které poškozují buněčné membrány, mozkové buňky a zvyšují cholesterol. Semena také obsahují velké množství fytosterolů, sloučenin, které snižují hladinu cholesterolu, zvyšují imunitu a snižují riziko některých druhů rakoviny. Jsou dobrým zdrojem hořčíku, který pomáhá snížit nebezpečí astmatu, snižuje vysoký krevní tlak a působí preventivně proti migréně, stejně jako snižuje riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice.

9. Kmín

Kmínová semena se používají od starověku. Kmín je vhodný pro zažívací poruchy a jako antiseptikum. Semena jsou sama o sobě bohatá na železo a pomáhají zvýšit působení jater. Kmín zmírňuje příznaky nachlazení, šťáva z něj je povzbuzující a podporuje metabolismus.

10. Hroznová jádra

Extrakt z hroznových jader může předcházet srdečním onemocněním, jako je vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol. Tím, že omezuje oxidaci lipidů, mohou fenoly v hroznových jádrech snížit riziko srdečních onemocnění. Jeden výzkum prokázal, že extrakt z hroznových semen likviduje určitý druh rakovinných buněk, přičemž zdravé buňky nepoškodil.

Zdroj: https://preventdisease.com/news/13/021913_The-Top-10-Healthiest-Seeds-on-Earth.shtml

Zpět

Novinky Živého potěšení

Zde se můžete přihlásit k odběru:

© 2015 Všechna práva vyhrazena David Šubrt