Milovníci kávy - zvolte zdravé varianty + Kávový smoothies

05.07.2014 08:23

 

Milujete kávu, ale trápí Vás, že jste na ní závislí nebo že možná to není to úplně nejlepší pití pro zdraví? Mám pro Vás pár tipů co s tím..

Pokud si dopřáváte nějaké kvalitní druhy kávy, a máte požitek ve vychutnávání tohoto nápoje v přiměřené míře, nemáte co řešit. Co je ta správná míra? Je to o Vaší chuti a dobrém tělesném pocitu pohody, která Vám zůstává i po vypití Vašeho nápoje. Pokud na kávu myslíte jako na něco, co vás nakopne, něco, co musíte mít a bez čeho "se nepohnete" ("Nemám problém s kofeínom. Naopak, problémy mám bez kofeínu",Autor neznámy ), tak se jednak možná mýlíte, a možná je čas zamyslet se nad tím, kdo rozhoduje o Vašem životě. Doba je zaměřená na výkonnost, očekává se, že budeme supermanmi či superženami 24 hodin denně, ale… za jakou cenu a kvůli komu/čemu?( reklamní triky tipu: "Za každou úspešnou ženou je obrovské množstvo kávy". Stephanie Piro ). Naše pohoda a harmonie s naším tělem je zásadní, na co je důležité dbát. A to káva někdy nespraví. Kofein v tomto případě bude hrát proti přirozenosti těla. Co nám však prospěje je možná vydechnutí, nestresování se, vyjití na sluníčko, ovocná šťáva, anebo třeba Váš oblíbený nápoj, který můžete následovně obměnit tak, aby Vám dlouhodobě prospíval.

Je to vůně anebo kofein, který na kávě zbožňujete? S kofeinem opatrně, dlouhodobě vyčerpává naše nadledvinky a produkuje v těle stresové hormony (ano, pak jsme hnaní dělat, dělat, dělat, hlava přitakává, tělo je však ve stavě boj-útěk=přežití). Proč se potřebujeme překračovat? Je to opravdu něco, co chceme dělat? Pokud jde o pro nás smysluplnou činnost,  máme motivaci, cíl, radost z očekávaného naplnění.  To je „drive“ sám o sobě ;) Promyslete, do čeho investujete svou energii – s ohledem na své tělo, život, bytí. 

Možná lepší variantou je oblíbená Zelená káva plná antioxidantů anebo

pokud je to vůně kávy, která vám spraví náladu, existují i kvalitní bez-kofeinové variace. (př.Mamacoffee)

Osladit můžete medem, stévií, agáve sirupem, palmovým cukrem, a dodat tak tělu i nějaké ty vitaminy či minerály, místo bílého přášku.

Taky můžete zadat zásadotvornost kořením, např. kardamonem, skořicí či vanilkou.

Klasické mléko nahradíme vyživujícím kokosovým, mandlovým, makovým nebo jiným rostlinným mlékem.

Tyto věci už možno znáte nebo je dokonce i používáte. Pokud máte rádi i kávu i smoothies, mám pro Vás originální drink, který si zamilujete, tak jako já.

Letní Kávový smoothies


  • 1 banán
  • (1 sladká hruška - volitelné)
  • 1 šálek kokosového mléka (může být i mandlové)
  • (1 šálek lístků baby špenátu - volitelné)
  • 2 lžičky instantní bezkofeinové kávy (koupíte i v DM drog.) anebo zelené kávy s baobabem anebo té Vaší oblíbené (musí být instantní)
  • Lžička Baobau nebo mladého ječmena (superfood; volitelné)
  • Sladidlo (já sladím vanilkovou stévií)
  • lžička bio kokosového oleje
  • Skořice (nebo lístek máty)
  • v létě jako Frappé - kostky ledu rozdrtit
PS: místo banánu můžeme použít avokádo anebo taky přidat lžičku předem namočených chia semínek a více osladit.

Vložíme do Thermomixu (nebo jiného mixéru) a na nejvyšší otáčku zmixujeme do krémova (mixuji 1,20 min).

Je to skvělé pití! Pokud je nápoj příliš hustý, zředíme ještě mléčkem.

Užíjte si svůj vitaminy-nabitý kávový smoothie kdykoli! Viva la fiesta!

 

 

 

Zpět

Novinky Živého potěšení

Zde se můžete přihlásit k odběru:

© 2015 Všechna práva vyhrazena David Šubrt